logo
Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie

Reprezentantul Romaniei la EURELECTRIC

Despre noi

Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie – IRE, a fost infiintat la 26 iunie 1926 avand ca scop promovarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, societatea civila, cu asociatiile similare din tara si strainatate, cu diferitele institutii care au preocupari în domeniul energiei. IRE apara drepturile individuale si de opinie ale membrilor sai, conform Codului IRE de Etica Profesionala, prin grija Consiliul de Etica si Onoare al IRE.

IRE a fost de la infiintare (26 iunie 1926) partenerul autoritatilor publice si al industriei energiei in discutarea si promovarea reformei sectorului, precum si in apararea intereselor Romaniei in acest domeniu, in plan international. In deceniul care a urmat intregirii nationale, Romania – bazandu-se pe experienta proprie si pe activitatea editoriala a asociatiei IRE – a legiferat un sistem de norme juridice si tehnice printre cele mai avansate din Europa, a construit institutii perfect compatibile cu organizatiile administrative, profesionale si patronale internationale, a dezvoltat o politica coerenta si eficienta de electrificare, prin valorificarea variatelor surse (izvoare) de energie disponibile.

Conform cu crezul initial, organizatia isi doreste sa devina un loc in care ideile sa se impleteasca cu actiunea. IRE sustine si promoveaza interesele stiintifice, tehnice, economice si comerciale ale membrilor sai prin:

 • reprezentarea membrilor IRE si strangerea legaturilor cu asociatiile stiintifice similare din tara si din strainatate, în primul rand cu Uniunea Industriei de Energie Electrica – EURELECTRIC;
 • elaborarea de studii si recomandari privind promovarea tehnologiilor noi si eficiente in domeniul producerii, transportului, distributiei, furnizarii si utilizarii energiei electrice si termice;
 • initierea de analize si propuneri de acte normative si de reglementari si norme in domeniu;
 • organizarea de dezbateri cu privire la problemele sectorului si a functionarii pietei de energie electrica si termica, pentru prezentarea activitatilor si a pozitiei IRE;
 • informarea comunitatii stiintifico-tehnice romanesti si straine referitor la noutatile tehnice si la evolutia domeniului de activitate, în principal prin publicarea revistei Energetica si dezvoltarea de servicii adecvate;
 • organizarea de manifestari stiintifice / tehnice, conferinte, simpozioane, mese rotunde, seminarii, expozitii etc.;
 • sprijinirea membrilor asociatiei în vederea desfasurarii activitatilor de formare continua;
 • stimularea si sustinerea interesului pentru creativitate stiintifica si tehnica prin instruirea si acordarea de premii, burse si alte recompense materiale si morale;
 • participarea alaturi de membrii sai în programe nationale de cercetare sau dezvoltare;
 • apararea imaginii publice a membrilor sai.

 

REPERE ISTORICE

1926 26 iunie – la iniţiativa profesorului Constantin Buşilă ia naştere „Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie”, pe scurt IRE, organizaţie cu caracter tehnico-ştiinţific. IRE se afiliază la CIGRE, activând în acest for prin Comitetul Naţional Român (CNR) pentru CIGRE şi participând activ la conferinţe prin membrii săi.

1927 4 ianuarie – din iniţiativa IRE se constituie „Comitetul Electrotehnic Român” (CER), care se afiliază la Comisia Electrotehnică Internaţională (CEI) de la Londra.

1929 IRE se afiliază la UNIPEDE, în prezent EURELECTRIC – Uniunea Industriei Energiei Electrice, consultantul Uniunii Europene în probleme de energie.

1933 IRE constituie „Comitetul Naţional Român al marilor baraje”. Începând cu luna decembrie a anului 1933, în cadrul publicaţiilor IRE, Comitetul Electrotehnic Român publică Buletinul CER, cuprinzând studii şi dări de seamă despre activitatea CER.

1935 Profesorul Constantin Budeanu, membru IRE, este ales preşedintele „Comitetului CIGRE pentru puterea reactivă”.

1948 IRE, în forma iniţială, este desfiinţată cu ocazia naţionalizării industriilor.

1953 Se înfiinţează revista Energetica, o tribună de reflectare a ideilor care au animat pe membrii IRE. În Energetica, specialiştii români în energie pot să îşi expună părerile şi să publice studiile şi rezultatele cercetărilor.

1999 26 aprilie – Se formează „Asociaţia Ştiinţifică şi Tehnică a Energeticienilor din România” – ASTER. Aceasta preia scopul de activitate al IRE, asigurând continuitatea revistei Energetica.

2002 ASTER se afiliază la EURELECTRIC, organizaţia industriei europene a energiei electrice.

2003 28 ianuarie – IRE renaşte prin transformarea ASTER în „Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie – IRE”.

2009 15-16 iunie – IRE organizează Convenţia şi Conferinta EURELECTRIC de la Bucureşti, la care participă 400 de persoane reprezentând industria energiei electrice şi instituţiile Uniunii Europene, organizaţiile internaţionale, interesate de energia electrică şi de relaţia acesteia cu mediul înconjurător, companiile de energie şi organizaţiile din alte ţări invitate.

 

CELEBRITĂŢI ALE IRE

Constantin Buşilă (1877-1950)

S-a născut la Târgu Ocna. A făcut studii la Bucureşti şi în Belgia. A fost colaborator al lui Anghel Saligny la construirea portului Constanţa. A fost director la Societatea Electrica din Câmpina, pe care a dezvoltat-o, realizând unul din mini-sistemele energetice din ţară. A fost principalul animator al intelighenţei energiei romaneşti în perioada dintre cele două războaie mondiale, organizând atât activitatea din ţară, cât şi legăturile cu asociaţii internaţionale de profil. A fost primul preşedinte al Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) şi preşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din Romania (UGIR). A fost profesor la Politehnică, a ajutat şi a încurajat cadrele tinere din energetică. În anul 1944 a fost arestat pentru singurul motiv că a fost ministru al comunicaţiilor în timpul guvernării Antonescu şi a murit în închisoarea de la Aiud.

Paul Dimo (1905-1990)

Mare personalitate a ingineriei sistemelor energiei din România, cu contribuţii remarcabile, recunoscute pe plan mondial, în domeniul analizei, optimizării şi dezvoltării sistemelor electroenergetice. A fost unul dintre elaboratorii primului plan de electrificare a Romaniei, participand la toate deciziile importante privind reţeaua de transport al energiei electrice şi conducerea sistemului electroenergetic naţional în ansamblu. Metodele de investigare a funcţionării sistemului electroenergetic promovate de Paul Dimo, în special Analiza Nodală, au permis rezolvarea problemelor majore privind stabilitatea si reglarea sistemului.

Eugeniu Pavel (1922-2015)

S-a născut la Galaţi, a absolvit Politehnica din Bucureşti în 1945. Și-a început activitatea la Societatea Concordia Electrica din Campina, societate condusă cu mai mulţi ani înainte de Constantin Buşilă. A fost şef al termocentralelor de la Floreşti şi Schitu-Goleşti. Curând a fost transferat la Bucureşti în cadrul Ministerului Energiei Electrice, fiind apoi mulţi ani director al Direcţiei Tehnice. După pensionare, deşi suferind, s-a dedicat noului IRE şi revistei Energetica, devenind preşedinte al colegiului de redacţie.

Membri

Membrii IRE colaboreaza reciproc avantajos cu asociatii profesionalele de profil: APER, AREN, CNR–CME, SIER, Asociatia Patronala Energia, interesate de asemenea de problemele energiei din Romania. Are protocoale de colaborare cu Academia de Studii Economice din Bucuresti, cu Asociatia Generala a Economistilor din Romania si cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, recunoscand rolul din ce în ce mai important al factorului economic, in special in domeniul energiei.

Publicatii

In scopul realizarii unei comunicari permanente si eficiente cu membrii sai si cu specialistii interesati, IRE editeaza publicatii , periodice sau neperiodice, precum:

 • Revista Energetica (al carei prim numar a aparut ca numar dublu in ianuarie-februarie 1953): contine articole originale sau dezvoltari teoretice si aplicative pe subiecte de specialitate si se adreseaza cercetatorilor, cadrelor didactice, inginerilor din exploatare etc.;
 • Buletinul IRE – Serie noua: sub forma unei serii de volume cu aparitie anuala, cuprinde materiale de specialitate privind problemele de politica si de strategie in domeniul energiei;
 • Caiete de autor: serie de volume in care se publica lucrari semnificative ale unor specialisti de marca, cu caracter original sau aparute în timp in diverse publicatii;
 • Who’s Who în domeniul energiei din Romania;
 • Personalitati in domeniul energiei din Romania